top of page

קונסטלציה משפחתית יצירתית

קונסטלציה משפחתית בחוץ

המפגש הראשון שלי עם גישת הקונסטלציה המשפחתית התרחש במסגרת ריטריט לימודים שמאני בן חודש ימים במדבר. כחלק מהריטריט הזמינו מספר מנחים מרחבי העולם המתמחים בשיטות שונות של ריפוי והעצמה. אחד מהמומחים הללו היה יישי גסטר, מי שהקים את "דרך הקונסטלציה- בית הספר לקונסטלציה משפחתית ומערכתית בישראל". כבר מהמפגש הקבוצתי הראשון הרגשתי שהגעתי הביתה, מעין רגע מכונן שבו הבנתי שאני במקום הנכון ויש כאן משהו מאוד משמעותי עבורי. ראיתי כיצד מתחברים בתוכי החלקים השונים לכדי מהות אחת הרמונית וזורמת.

קונסטלציה משפחתית ומערכתית

קונסטלציה משפחתית שלימים קיבלה את השם קונסטלציה מערכתית היא גישה מעולם הפנומנולוגיה(תורת התופעות) שפיתח הפסיכותרפיסט הגרמני ברט הלינגר(6/12/1925-19/9/2019). בתחילת דרכו, הלינגר למד פילוסופיה, תיאולוגיה וחינוך. הוא עבד במשך 16 שנים כמיסיונר עבור מסדר קתולי בקרב בני הזולו בדרום אפריקה, שם התעמק בדרך הריפוי השמאנית של השבט. כששב לגרמניה הוא חזר לספסל הלימודים והתמחה במגוון גדול של שיטות טיפול. לימודי פסיכואנליזה בווינה, טיפול משפחתי, גשטלט, היפנו-תרפיה אריקסונית, דינמיקה קבוצתית. בתחילת שנות השמונים של המאה ה-20 חשף ברט הלינגר את הקונסטלציה המשפחתית בפני האירופאים בסמינרים למטפלים. החל משנות התשעים גיבש את התצפיות והמחקר שלו לכדי עקרונות ותובנות בספרים רבים ביניהם: 'הכרה בקיים', 'לגעת באהבה', 'הסימטריה החבויה של האהבה'. היום הקונסטלציה המשפחתית והמערכתית מוכרת ברחבי העולם ומשמשת בתחומים רבים ושונים. בפסיכותרפיה, ייעוץ ארגוני וניהולי, חינוך, רפואה, גישור ואימון לחיים. מטכניקה נוקשה בעלת חוקים מאוד ברורים היא התפתחה לגישה פתוחה המקבלת את כל מה שקיים ככה בדיוק כפי שהוא.

קונסטלציה משפחתית
קונסטלציה משפחתית - במעגל

איך זה עובד?

הקונסטלציה המשפחתית והמערכתית עוסקת בהתבוננות ומתן הכרה, למידע שעולה באופן אינטואיטיבי, מתוך הסיפור שמביא המונחה למפגש. הטכניקה בה משתמשים מתבססת על העברה מרחבית של מידע מהלא מודע האישי והקולקטיבי של המונחה אל חלל החדר. המנחה מתשאל את המונחה ומתוך דבריו הוא מציע לו מספר ייצוגים של דמויות ונושאים הקשורים בסיפור עליו עובדים. את הייצוגים הללו מיצגים משתתפים מתוך הקבוצה או המונחה עצמו במפגש פרטני. בתהליך הקונסטלטיבי נחשפת הדינמיקה בין הדמויות השונות מתוך המערכת המשפחתית, תרבותית, ארגונית. כתוצאה מכך מתגלה הזדהות לא מודעת עם דמויות מההיסטוריה המשפחתית, דמויות ארכיטיפיות או ארכאיות. ההנחה היא שמעורבבות עם דמויות וארועים מהעבר המערכתי היא מקור לבעיות וקושי שמתגלמים בהווה של המונחה והקרובים לו. הדרך להשתחרר מהתפקיד הלא מודע שלבשנו על עצמנו נעשית באמצעות מתן הכרה רדיקלי לכל מה שעולה מתוך השדה של המונחה, ללא שפיטה, ללא דעות קדומות או ביקורת, לראות את הדברים כפי שהם מופיעים ברגע הזה.

מה ההבדל בין קונסטלציה משפחתית יצירתית לבין קונסטלציה משפחתית מערכתית?

הבסיס של הגישות זהה, אותם עקרונות וסדר מערכתי. ההבדל נעוץ בכך שבקונסטלציה משפחתית יצירתית אני משלבת אל תוך התהליך הקלאסי של הקונסטלציה המשפחתית/מערכתית, טכניקות מעולם התרפיה באומנויות. אל הגישה הגעתי מתוך נקודת מבט יצירתית, משחקית, המאפשרת להתבונן על פתרון קונפליקטים ובעיות בדרכים חדשות. את הדגש אני שמה על פיתוח החשיבה היצירתית, חיבור לעולמות הדמיון והאינטואיציה הטבעית לצד הקשבה פשוטה, קרקוע וחיבור עמוק אל הגוף מתוך נוכחות מלאה בכאן ועכשיו.

קונסטלציה משפחתית
קונסטלציה משפחתית יצירתית (9).jpg
קונסטלציה משפחתית

מהם העקרונות של הקונסטלציה המשפחתית?

העקרונות נקראים גם בשם 'סדרי האהבה'. מה עוזר למערכת להרגיש טוב יותר ולפעול יותר בריא?

העקרון הראשון הוא עקרון השייכות. כל מי ששייך למערכת שייך אליה באופן שווה. השייכות נקבעת לפי קשרים ביולוגים, הורים ילדים, לפי קשרי נישואין. אל המשפחה שייכים גם אנשים חיצוניים שתרמו להצלת חייהם של בני משפחה, הורים מאמצים, ולחילופין מי שלקחו חיים של בן משפחה. לפי העיקרון הזה לא ניתן להוציא אף אדם מהמערכת, כולם שייכים.

העקרון השני הוא עקרון הקדימות. האלמנט הבין- דורי, הסדר הכרונולוגי בו ההורים באים לפני הילדים, האחים הגדולים לפני האחים הצעירים. מי שנולד מוקדם יותר מקבל קדימות לפני מי שנולד אחריו. ההורה הוא זה שנתן חיים לילד. כאשר נוצר בלבול תפקידים בין הילד להורה (תהליך לא מודע), ההורה נחלש אל מול הילד ולכן יש לו פחות אנרגיית חיים להעביר לו ולילד נוצרת מעמסה בעקבות תפקיד שלקח על עצמו אך בפועל אינו שייך לו. לכן כשמחזירים את הסדר הטבעי חזרה למערכת הזרימה של כוח החיים מתעצמת ועוברת מהדורות הקודמים אל הצאצאים.

העקרון השלישי הוא עקרון האיזון בין נתינה ללקיחה. כול לקיחה צריכה להיות מאוזנת ע"י נתינה.  כאשר מתבוננים על הנתינה והלקיחה בין הורה וילד: הסדר הטבעי הוא שההורה נותן והילד לוקח. הדרך של הילד לאזן את הנתינה של ההורה היא לתת הלאה לדורות הבאים, או לחברה. במערכות יחסים: האיזון מופר כאשר צד אחד נותן הרבה יותר והצד השני בעיקר לוקח. כדי לאזן את המצב על הצד הלוקח לתת יותר ועל הצד הנותן לקבל יותר.

כאשר אחד או יותר מהעקרונות הללו מופרים, מופר הסדר הבריא במערכת, שבא לידי ביטוי בקשיים, חולי ובעיות לפריטים השונים בתוכה. במפגש הקונסטלטיבי אנחנו נשאף להחזיר את הסדר הטבעי, סדר האהבה למערכת באמצעות חקירה של הדינמיקה בין הייצוגים השונים כפי שהיא באה לידי ביטוי בכאן ועכשיו.

מהו שדה התופעות ומדוע לא ניתן להסבירו במילים?

שדה התופעות, הוא העקרון הבסיסי החשוב ביותר, הקודם לכל עקרון אחר בקונסטלציה המשפחתית והמערכתית. מתחיל מהרגע שבו יושב המונחה לצד המנחה, עוד לפני שנאמר מה הנושא עוד לפני שהתחילו להעמיד ייצוגים, הוא כבר קיים.

לפעמים יעידו נציגים שהשדה של הקונסטלציה כבר קרא להם יום יומיים לפני, ועלו להם מחשבות שהתגלו קשורות לקונסטלציה שהתקיימה זאת מבלי לדעת מהו הנושא מראש.

להיות נציג זאת זכות, זאת חוויה לא רגילה, עם זאת הרבה יותר קלה וטבעית ממה שחושבים.

ניתן לומר שיש בחוויה משהו שדומה לפסיכודרמה, אך היא שונה לגמרי ממשחק.

ברגע שהנציג עומד על הבד, ונכנס לייצוג של בן משפחה של המונחה, או אחד המהשושלת לדורותיה, שפת הגוף שלו, הדרך בה הוא מדבר, השיח שעולה, ממש כמו הדמויות מהחיים של המונחה.

כל זאת מבלי שהנציג יכיר אותם, או את המונחה, או יקבל תדרוך לפני, ועל ידי כך אמת עמוקה יכולה להתגלות.

כשחווים את הקונסטלציה ניתן להרגיש דברים גם ללא מילים, חשים את הגוף, את היציבה, תנועה אנרגטית שמושכת קדימה, אחורה, או לצדדים, האם נוח לי במקום של הייצוג האם הייתי רוצה לנוע למקום אחר, תחושה של כיווץ או התרחבות בהתאם להתפתחות של הסשן.

נוצרת דינמיקה עם נציגים נוספים, לפעמים עולים רגשות שנובעים מתוך הייצוג עצמו, כלפי ייצוגים אחרים, לפעמים מילה, לפעמים שיר, לפעמים צבע.

בשדה התופעות הכל שייך, המנחה רואה כל תופעה כל דבר שמתרחש בזמן המפגש הקונסטלטיבי כשייך לשדה, ותמיד ישאל את עצמו על הקשר לנושא ולקונסטלציה.

אי לכך שדה התופעות הוא מגי, ומיסתורי לא ניתן להסבירו במילים.

הוא תמיד יהיה כזה והסיבה היא משום שהוא גדול מהכל.

בסדר הטבעי של הקונסטלציה המשפחתית ההורה הוא הגדול, הוא זה שמעניק לילד והילד הוא זה שמעניק לילד שלו וכך הלאה, ולכן לא ניתן להסביר את השדה במילים משום שההסבר היה מקטין אותו והוא כבר לא היה מה שהוא קסום וגדול מהכל.

קונסטלציה משפחתית
בדי קונסטלציה שלישיה ריבוגול

כיצד מתחברים לייצוג?

המנחה מדריך את המשתתפים כיצד להרגיש את היציבה ולהקשיב לתחושות של הגוף. לאחר מכן להתמקד ולשים לב לכל מה שעולה במחשבה. החל מדימוי, צליל, מילה, וכלה בצבע, אסוציאציה, זיכרון. הכללה רדיקאלית, הכל רלוונטי, הכל שייך.

 

איזה נושאים מתאימים למפגש קונסטלציה משפחתית ומערכתית?

כל נושא שקיים במציאות ובדמיון. אתגרים במערכת היחסים המשפחתית, קשיים בזוגיות, בעיות בתחום התעסוקתי, מחלה, אובדנים, התמכרויות, קשיי למידה, קבלת החלטות, מעברים, סודות, תעלומות ונושאים אזוטריים.

bottom of page